کود چیست؟

[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

خاک

خاک یکی از پیچیده ترین بوم نظام های جهان خلقت است، به طوری که با وجود پیشرفت های چشمگیر بشر در زمینه علوم و فناوری های مختلف، به جرأت می توان گفت که هنوز خاک برای دانشمندان و پژوهشگران سراسر دنیا به صورت یک جعبه سیاه است. قسمت عمده این پیچیدگی را می توان به دلیل بخش زنده خاک دانست که دنیای اسرار آمیز و پیچیده ای از روابط بین موجودات و گیاهان را در خود جا ی داده است.

مشکلات زیست محیطی ناشی از کاربرد کودهای شیمیایی، انرژی و هزینه های تولید و مصرف آن ها و اثرات سویی که بر چرخه های زیستی، در بوم نظام های زراعی دارند از یک سو و مسأله تأمین غذای کافی با کیفیت مناسب برای جمعیت روز افزون جهان از دیگر سو، تجدید نظر در روش های افزایش تولید محصولات زراعی را ضروری ساخته و از این رو کاربرد فرآورده های زیستی برای تغذیه گیاهان زراعی به عنوان راهکاری بنیادین مد نظر قرار گرفته به طوری که اخیراً سازمان کشاورزی و خواروبار جهانی(FAO) توسعه سیستم های مدیریت تلفیقی تغذیه گیاهی نظیر IPNM را برای گسترش کشاورزی پایدار در کشورهای جهان سوم در برنامه خویش قرار داده به طوری که همایش جهانی امنیت غذایی و نقش حاصلخیزی پایدار خاک در افزایش کمی و کیفی مواد غذایی در واحد سطح از طریق تلفیق روش های تغذیه معدنی و آلی گیاهان زراعی را به عنوان چالش اساسی برای تحقق امنیت جهانی غذا مورد بحث و بررسی قرار داده است.

بدین ترتیب در حال حاضر برای توسعه کشاورزی پایدار در طی دوره گذار از کشاورزی متداول به کشاورزی پایدار راهبرد کشاورزی پایدار با سطح عملکرد بالا با اجرای سیستم کشاورزی پایدار با نهاده کافی به صورت تلفیق مصرف کودهای شیمیایی و آلی به عنوان راهکاری برای کشاورزی جایگزین جهت تولید محصول و حفظ عملکرد ها در سطح قابل قبول موثر می باشند.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5053″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

کود

تعریف کود: کود به (Manure) هر نوع ماده معدنی یا آلی یا بیولوژیک که دارای عناصر غذائی باشد و باعث بالا بردن حاصل خیزی خاک و همچنین باتیمار گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کمی محصول شود کود اطلاق می شود. هرگونه مواد طبیعی یا غیر طبیعی که عموماً به خاطر مواد مفیدی که در آن وجود دارد در کشاورزی برای تقویت خاک مزرعه از آن استفاده می‌کنند. برای آن  که خاک از لحاظ مواد غذائی متعدد دچار کمبود نباشد استفاده از کود بسیار مفید خواهد بود.

کشاورزی شامل طیف وسیعی از تخصص‌ها و فنون، از جمله راه‌هایی برای گسترش زمین‌های مناسب برای زراعت گیاه، حفر کانال‌ها و فرم‌های مختلف آبیاری می‌باشد. زراعت مدرن، اصلاح نباتات، سموم، دفع آفات،کود و پیشرفت‌های تکنولوژیک به شدت باعث افزایش بازده محصول می‌شوند و هرگونه مواد طبیعی و یا غیر طبیعی که عموماً بخاطر مواد مفیدی که در آن وجود دارد در کشاورزی برای تقویت خاک مزرعه از آن استفاده می‌کنند. برای آن که خاک از لحاظ مواد غذایی متعدد دچار کمبود نباشد استفاده از کود بسیار مفید خواهد بود. کود دارای انواع بسیاری مختلفی است که هر کدام دارای خصوصیات مختص به خود می‌باشد.

کود ها به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

 _ شيميايی

 – آلی یا ارگانیک

_ بیولوژیک یا زیستی     

                       

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5060″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

کودهای شیمیائی

برخی کودهای شیمیائی جز عناصر پر مصرف گیاه یا ماکرو المنت و برخی نیز جز عناصر کم مصرف گیاه ( میکرو المنت ) می باشد.
عناصر پر مصرف (ماکرو) شامل: ازت – فسفر – پتاسیم – کلسیم – منیزیم
عناصر کم مصرف (میکرو) شامل : آهن – روی – منگنز – مس – بر
به کودهایی که مجموع عناصر فوق را با هم و به نسبت متناسب دارا باشد اصطلاحاً کود کامل اطلاق می شود.
گیاهان مختلف بر حسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایش برگ و خاک به کودهای فوق نیازمند خواهند بود .
ترکیب شیمیائی و درصد خلوص کودهای مختلف حاوی یک عنصر، بسیار متفاوت هستند، این تفاوت ها بر مورد مصرف، نحوه پخش، زمان کوددهی و اثر بخشی کودها تأثیر بسیار مهمی دارند. بنابراین شناخت کافی از انواع کودهای شیمیائی قبل از انتخاب و یا مصرف آن ها ضرورت دارد.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5054″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

کودهای ازت

ازت یکی از عناصر اصلی مورد نیاز گیاه می باشد و بیشتر از سایر عناصر در تغذیه گیاهی مصرف می شود. گرچه %78 درصد حجم هوا را ازت تشکیل می دهد ولی کمبود آن در گیاه بیشتر از سایر عناصر دیده می شود. تنها گروه کوچکی از موجودات مثل بعضی از باکتری ها و جلبک ها قادرند ازت هوا را جذب کنند.

نقش اصلی ازت برای گیاه، در تشکیل پروتوپلاسم و اسید نو کلئیک می باشد. بدون ازت رشد گیاه به مقدار بسیار زیادی کاهش می یابد. ازت به صورت های نیترات، یون آمونیم و اوره قابل جذب گیاه است. نیترات آمونیم ۳۳ درصد ازت داشته و هر دو فرم ازت آن قابل جذب گیاه می باشند. از علائم کمبود ازت کم رشدی، زردی و کوچ ماندن برگ ها می باشد. معمولاً علائم کمبود در برگ های پیر، بیشتر نمایان می شود تا برگ های جوان تر، زیرا ازت می تواند از قسمت های پیر به قسمت های جوان تر منتقل گردد.

کمبود شدید ازت، باعث ریزش پیش از موقع برگ می شود. از سوی دیگر ازت زیادی باعث رشد ترد و آبدار(Succulent) گیاه شده و برگ ها رنگ سبز تیره ای به خود می گیرند. در درختان میوه ازت زیادی باعث تأخیر در ایجاد گل و میوه می شود و در اواخر فصل رشد، موجب رشد شاخه های جوان می شود که نسبت به سرمای زمستانه آسیب پذیرند. در سبزی های برگی، ازت را می توان به مقدار زیاد مصرف کرد تا باعث تسریع رشد سبزینه ای آن ها گردد.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5057″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

اوره 

اوره از ترکیبات آلی بشمار رفته و رایج ترین کود ازت در ایران است. از محلول اوره در محلول پاشی برگ گیاهان نیز استفاده می شود. اوره را می توان قبل از کاشت محصول و یا بعد از آن که گیاه مقداری رشد نمود به خاک داد. مواد آلی منبع تولید ازت در خاک اند. این مواد در اثر پوسیده شدن، ازت را به صورت یون های نیترات و آمونیم که قابل جذب برای گیاه است آزاد می سازند. هنگام تجزیه مواد آلی، هر چه نسبت کربن به ازت(C/N) کمتر باشد تجزیه سریع تر رخ می دهد. 
آمونیم آزاد شده می تواند توسط گیاه جذب شده و یا توسط عمل نیتریفیکاسیون(Nitrification) به یون نیترات تبدیل شود .
ازت آزاد هوا می تواند توسط بعضی باکتری ها (مانند ریزوبیوم) که در غده ریشه های گیاهان تیره لوبیاسانان (بقولات) یافت می شوند و یا بعضی جلبک ها جذب شده و برای گیاه قابل استفاده گردد. گیاهان تیره لوبیاسانان، سالانه می توانند مقدار قابل ملاحظه ای ازت در خاک تثبیت کنند. 
مقدار زیادی از ازت خاک توسط ریشه جذب می گردد و باقی مانده می تواند به راحتی از راه آبشویی (Leaching به ویژه در مناطق مرطوب) یا به راه های دیگر از خاک خارج گردد. به علاوه، ازت خاک توسط بعضی از باکتری ها نیز بصورت ازت آزاد درمی آید که به عمل دی نیتریفیکاسیون(Dinitrification) معروف است. عمل دی نیتریفیکاسیون غیر هوازی است، بنابراین در خاک های فاقد تهویه این عمل با شدت بیشتری صورت می گیرد. 
کودهای ازته به دو صورت آلی (کودهای دامی، گرداستخوان و برگ پوسیده) و معدنی (نیترات آمونیم، فسفات آمونیم، اوره و غیره) وجود دارند.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5058″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

کودهای فسفر

فسفر به عنوان یک عنصر ساختمانی در ساخت اسیدهای نوکلئیک نقش دارد و این اسید‌ها ناقل اطلاعات ژنتیکی در عملکرد محصولات است. فسفر به صورت ترکیبات آلی فیتات در گیاه ذخیره می‌شود و به همراه سایر عناصر در ساختمان دانه گرده شرکت دارد. این عنصر در تشکیل بذر نقشی اساسی داشته و به مقدار زیاد در بذر و میوه یافت می‌شود. افزایش بیش از حد این ماده در محصولات باغی احتمالاً باعث کاهش کیفیت غذائی آن  می‌شود .

  • فسفر برای تولید بذر و میوه از عناصر اصلی است و در صورت کمبود فسفر، تشکیل میوه متوقف می شود مخصوصاً اگر میزان ازت بالا باشد.
  • باعث گلدهی گیاه و جلو انداختن بلوغ در گیاه می شود.
  • فسفر باعث انتقال انرژی و تقسیم سلولی می شود.
  • در کربن گیری گیاه نقش بسیار بالایی دارد.
  • فسفر گسترش ریشه را تقویت می کند.

علائم کمبود فسفر در گیاه :

به طور کلی علائم کمبود فسفر به روشنی کمبود ازت نیست و شامل موارد زیر می شود:

فسفر یکی از عناصر غذائی پر مصرف مهم و ضروری می‌باشد که کمبود آن رشد گیاه را به شدت محدود می‌کند.

  • رشد طولی گیاه افزایش می یابد و تولید ساقه ی جانبی به ندرت ظاهر می شود.
  • رشد قسمت های هوایی و ریشه در گیاه کند و یا متوقف می گردد.
  • رنگ حاشیه برگ ها، قرمز یا ارغوانی شده و پائین ترین برگ گیاه زرد شده و این زردی به دمبرگ منتقل شده و برگ ریزش می کند. به نظر می رسد یکی یکی برگ ها از پائین زرد شده و ریزش می کند. (در کمبود ازت، فقط پهنک زرد می شود و با یک ضربه ی دست به برگ، برگ می افتد.)
  • کمبود فسفر باعث می گردد که فعل و انفعالات و سوخت و ساز نظیر تبدیل قند به نشاسته کاهش یابد. تبدیل قند به نشاسته در سیب زمینی بسیار زیاد است و سیب زمینی با مزه شیرین خوب نیست.
  • در کمبود فسفر در بعضی از میوه ها، گوشت میوه نرم و شیره میوه خیلی ترش و خاصیت انبارداری آن کاهش می یابد.
  • در کمبود فسفر، تعداد برگ ها کاهش می یابد و جوانه ها از بین می روند. همچنین تعداد شکوفه ها و میوه ها کاسته می شود.

فسفر به عنوان یک عنصر ساختمانی در ساخت اسیدهای نوکلئیک نقش دارد و این اسید‌ها ناقل اطلاعات ژنتیکی در عملکرد محصولات است.

غالباً درصد فسفر کودهای شیمیائی را بصورت درصد اکسید فسفر ذکر می نمایند.

فسفر بصورت ترکیبات آلی فیتات در گیاه ذخیره می‌شود و به همراه سایر عناصر در ساختمان دانه گرده شرکت دارد. این عنصر در تشکیل بذر نقشی اساسی داشته و به مقدار زیاد در بذر و میوه یافت می‌شود. افزایش بیش از حد این ماده در محصولات باغی احتمالا باعث کاهش کیفیت غذایی آن  می‌شود .

فسفر بعد از نیتروژن مهمترین عنصر غذایی ضروری و پرمصرف مورد نیاز گیاه بوده و مهم ترین نقش آن در فرآیند تولید و انتقال انرژی است. فسفر در انتقال انرژی در درختان میوه نقش دارد بنابراین در فعالیت متابولیکی گیاه نقش داشته و بطور غیر مستقیم بر عملکرد محصولات از این طریق تأثیر می‌گذارد.

فسفر بصورت ترکیبات آلی در گیاه ذخیره می‌شود و به همراه سایر عناصر در ساختمان دانه گرده شرکت دارد و مهمترین عنصر در تولید محصول می‌باشد و در تشکیل گل و دانه بندی اهمیت زیادی دارد و همچنین بر تولید‌ اندام‌های زایشی اثر افزایشی دارد. فسفر عنصری ضروری است که به شکل فسفات از خاک جذب می‌شود وجود مقادیر کافی فسفر سبب ازدیاد رشد گیاه می گردد. فسفر کافی، همچنین باعث زودرسی محصول به خصوص در غلات می گرد. فسفر نیز عنصری متحرک می باشد و کمبود آن سبب کاهش شدید در رشد کلی می گرد.

علاوه بر این، فسفر در میزان جذب عناصر کم مصرف فلزی توسط ریشه گیاه نیز نقش دارد و میزان جذب این عناصر را افزایش می‌دهد.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5058″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

کودهای پتاسیم   

پتاسیم به طور عمده بخش بزرگی از محتویات هیچ گیاهی را تشکیل نمی دهد، ولی در فرایند های متعدد فیزیولوژی رشد گیاه نقش کلیدی دارد، از سنتز پروتئین گرفته تا تعادل و پیوستگی آب در گیاه. کمبود پتاسیم بیشتر در خاک های اسیدی و خاک های شنی دیده می شود، اما کمبود آن در سایر خاک ها تحت شرایط آبیاری و برداشت مقدار زیادی محصول (بخصوص یونجه) نیز مشاهده می گردد.

اغلب کودهای پتاسیم در آب محلول هستند و نحوه اضافه آن ها به خاک نقش زیادی در اثر بخشی کود ندارد. کلروپتاسیم فراوان ترین ترکیب پتاسیم در طبیعت است. کاهش k موجب کمبود رشد گیاه و یا زردی و سوختگی انتهای برگ می شود، همچنان که پتاسیم در گیاه جریان دارد علائم کمبود ابتدا در برگ های پیر ظاهر می شود.

علائم کمبود پتاسیم:

گیاهان مبتلا به کمبود پتاسیم معمولا” ضعیف، کوتاه و کوچک هستند. رشد ساقه اصلی و شاخه ها متوقف شدن گشته و فاصله میان گره ها کوتاه می شود، در صورت شدت کمبود، شاخه ها از انتها شروع به خشک می کنند.

از دیگر علائم کمبود پتاسیم در گیاه کاهش استحکام ساقه ی گیاه است که مشکلات بعدی در حمل و نقل مواد را بوجود می آورد و همچنین موجب کمبود مقاومت گیاه در برابر بیماری می شود. بطور کلی پتاسیم در سلول های گیاهی نقش های مهمی بر عهده دارد که مختصراً به آن ها اشاره می کنیم: 

1- فعالیت آنزیمی: آنزیم ها کاتالیست هایی برای انجام واکنش های شیمیائی هستند که در حین واکنش مصرف نمی شوند. پتاسیم حداقل 60 آنزیم متفاوت را که در رشد گیاه موثرند فعال می کند. به این ترتیب که شکل ظاهری آنزیم را تغییر می دهد و آن را وارد عمل می کند. همچنین آنیون های معدنی و دیگر ترکیبات گیاه را از نظر تغذیه ای قابل مصرف می کند. پتاسیم کمک می کند تا Ph بین 7و8 باقی بماند که اپتیمم عمل بسیاری از آنزیم هاست. میزان k در سلول مشخص می کند که چند آنزیم می تواند فعال شود و نسبت فعالیت شیمیائی در آن ها چگونه است. بنابراین نسبت انجام واکنش در سلول بستگی به میزان ورود k در سلول دارد.

2- فتوسنتز: نقش k در فتوسنتز پیچیده است. نقش پتاسیم در فعالیت آنزیمی و تولید ATP در تنظیم سرعت فتوسنتز مهمتر از نقش آن در فعالیت روزنه ای است. وقتی انرژی خورشیدی به ترکیب CO2 و H2O و در نتیجه تشکیل قند منجر می شود، اولین محصول پر انرژی ATP است که به عنوان منبع انرژی در بسیاری از واکنش های شیمیائی مصرف می شود.

بار الکتریکی لازم برای تولید ATP با یون K+ تامین می شود. وقتی میزان K در گیاه کم باشد میزان فتوسنتز و تولید ATP نیز کم می شود و همه ی فرایندها ی وابسته به ATP کاهش می یابد. برعکس آن تنفس سلولی افزایش می یابد که باعث کاهش رشد و نمو در گیاه می شود.

3- ترابری قندی: قندی که در فتوسنتز ساخته می شود باید در میان آوندها و قسمتذهای دیگر گیاه برای مصرف و ذخیره شدن ترابری شود. سیستم ترابری مواد با استفاده از انرژی به فرم  ATP کار می کند. اگر میزان K کم شود میزان ATP نیز کم می شود و سیستم انتقال مواد نیز از کار می افتد.

4- ترابری آب و مواد غذایی: K همچنین نقش بزرگی در نقل و انتقال آب و مواد غذایی درون آوند آبکشی دارد. وقتی میزان K کاهش یابد جابجایی نیترات و فسفات و کلسیم و منیزیم و آمینواسیدها کاهش می یابد. نقش پتاسیم در انتقال شیره ی پرورده در آوند آبکشی اغلب با آنزیم های مخصوص و هورمون های رشد گیاهی تداخل دارد.

5- سنتز پروتئین: K در سنتز پروتئین ضروری است. خواندن رمزهای ژنتیکی در سلول گیاهی برای ساخت پروتئین و آنزیم که تمام فرایندهای رشد گیاه را تنظیم می کند بدون میزان کافی از پتاسیم غیر ممکن است. وقتی گیاه با کمبود این یون مواجه می شود با وجود مقدار زیاد نیتروژن قابل دسترس پروتئین نمی سازد! به جای آن تراکم مواد خام پروتئین مثل آمینواسیدها و آمیدها و نیترات ها زیاد می شود. آنزیم ” نیترات ردو کتاز ” ساختار پروتئین را می شکند و پتاسیم مسئول فعالیت و سنتز آن می باشد.

6- سنتز نشاسته: آنزیم های دخیل در سنتز نشاسته با پتاسیم فعال می شوند. پس با کاهش میزان K نشاسته کاهش می یابد در حالیکه کربوهیدرات های قابل حل و ترکیبات نیتروژن افزایش می یابد. همچنین پتاسیم در تنظیم فعالیت فتوسنتزی و تنظیم نسبت تبدیل قند به نشاسته موثر است. در حضور پتاسیم  به اندازه ی کافی و سطوح بالای قند  نشاسته به طرف اندام های ذخیره ای حرکت می کند. 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5070″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

کودهای کلسیم و منیزیم

کلسیم در خاک با کارایی خیلی کمتر از پتاسیم توسط ریشه ها جذب می شود.کلسیم یک یون دو ظرفیتی است و با افزایش ظرفیت یون ها ، جذب آن ها کاهش می یابد.غلظت زیا د یون های یک ظرفیتی مانند پتاسیم، سدیم و آمونیوم در خاک موجب کاهش جذب کلسیم می شوند. یون کلسیم برای توسعه و تقسیم سلول ضروری است.گیاهان دو لپه به کلسیم بیشتر از گیاهان تک لپه نیاز دارند.

کلسیم و منیزیم کم تر به عنوان کود مصرف می شوند، زیرا کمبود آن ها در بسیاری از خاک ها (به استثنای خاکهای نواحی مرطوب) دیده نمی شود. خاک های نواحی مرطوب اسیدی بوده و برای اصلاح آن ها از کلسیم و منیزیم استفاده می شود. در خاک های اسیدی مقدار زیادی کربنات کلسیم، کربنات مضاعف کلسیم و منیزیم و یا سولفات کلسیم برای اصلاح خاک های اسیدی مصرف می شود.

درنتیجه کمبود احتمالی کلسیم و منیزیم نیز مرتفع می گردد. در صورتیکه تغییر pH خاکهای اسیدی مورد نظر نباشد و صرفاً تامین کلیسم مورد نیاز گیاه هدف باشد می توان از کودهای فسفره حاوی کلسیم استفاده نمود. برای رفع کمبود منیزیم از سولفات منیزیم و یا سولفات مضاعف منیزیم و پتاسیم استفاده می شود.

کاربرد برگی کلسیم یک بار در هفته در طی فصل رویش موجب افزایش سفتی میوه گوجه فرنگی می گردد. علائم کمبود کلسیم بد شکل شدن نقاط رویش و پیرامون پهنک برگ جوان، توقف رشد، ایجاد بافت مرده در برگ ها و مرگ مریستم می باشد.

کمبود کلسیم به تدریج موجب پیری زود رس و عدم تشکیل میوه می گردد. بذر حاصل از گیاهان دچار کمبود کلسیم قدرت جوانه زنی ضعیفی دارند.کمبود کلسیم در دوره توسعه سریع سلول های میوه یک یا سه هفته بعد از تشکیل میوه شدید تر است.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5056″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border_circle” css_animation=”fadeInDownBig”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″ css=”.vc_custom_1536125846879{margin-right: -50px !important;}”][vc_column_text]

ویژگی بسیار مهم کودهای نسبت به دیگر کودها

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

چه مواردی باعث برتری کود تولیدی زوبیکس نسبت به الباقی کود ها می گردد…

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”#0fc659″ css=”.vc_custom_1558525610401{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”4741″ img_size=”medium” css_animation=”bounceIn”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

 

 همراهی اسید هیومیک و اسید فولیک با کودها،

 می باشند که با حلالیت بالا موجب بهبود خواص فیزیکی، شیمیائی و بیولوژیکی خاک شده و

افزایش ظرفیت آب و خاک، تهویه خاک، ازت کل خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی خاک و

 متعادل نمودن PH خاک های اسیدی و قلیائی را باعث می شود.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”4741″ img_size=”medium” alignment=”right” css_animation=”bounceIn”][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-fs-jquery” layer_image=”4889″][vc_column width=”1/6″][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”2/3″ section_text_color=”light”][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”تأثیرکود برخاک و گیاه” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23000000″][vc_column_text]

مصرف کودهای ZOBIX تقسیم سلولی و رشد گیاه، افزایش قطر دیواره سلولی جوانه زنی بذر، افزایش ویتامین ها و آنزیم ها در گیاه، افزایش رشد ریشه، افزایش جذب مواد غذایی توسط گیاه افزایش میزان محصول، افزایش سرعت جوانی بذر، کاهش تنش سرمازدگی، افزایش مقاومت نسبت نماتد، آفات و بیماری ها می شود. و بر روی تمامی محصولات مانند سبزیجات، صیفی جات و درختان میوه موثر است. افزایش میکروارگانیسم های مفید خاک به خصوص رشد مایکوریزایی، افزایش راندمان مصرف و میزان اثر بخشی سایر کودها و کاهش مصرف کود در خاک، کلاته کردن عناصر غذایی، افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی خاک، افزایش نفوذپذیری خاک، بهبود خواص خاک های شنی و رسی، افزایش ماده آلی خاک می گردد و از سوی دیگر اسید هیومیک با کاهش درجه شوری خاک در بهبود ساختمان خاک هم نقش دارد.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]