نحوه کاشت گوجه فرنگی

[vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”نحوه کاشت گوجه فرنگی” color=”green” border_width=”3″ el_width=”80″ element=”h3″][vc_column_text]

 

مرحله اول: نحوه کاشت بذرهای گوجه فرنگی در محیط داخلی

کاشت گوجه ‌فرنگی با استفاده از بذر کار سختی نیست. و فقط باید به چند نکته اساسی و مهم در کاشت بذر توجه شود. عواملی همچون زمان بندی، ژنتیک و محیط زیست باید مورد توجه قرار گرفته شوند.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

زمان و مکان

بذر گوجه فرنگی ابتدا باید در محیط داخلی مانند خانه یا گلخانه کاشته شود. و سپس زمانی که  گیاه چند برگ تشکیل داد آن را به محیط خارجی منتقل کنید. بذر گوجه ‌فرنگی برای جوانه زنی به یک درجه حرارت ثابت نیاز دارد.

حداقل دما برای جوانه زنی بذر گوجه فرنگی ۱۵ درجه سانتی گراد و بهترین دما برای جوانه زنی ۲۶ درجه سانتی گراد است. در آب و هوای معتدل ممکن است در اواسط تابستان دما مناسب شود و دیگر برای رشد و بلوغ گوجه ‌فرنگی دیر می‌شود، در نتیجه بهتر است ابتدا بذر گوجه‌ فرنگی در محیط داخلی کاشته شود.

بذر گوجه‌ فرنگی باید معمولا ۶ تا ۸ هفته قبل از آخرین سرما در محیط داخلی کاشته شود. گوجه فرنگی در دمای صفر درجه سانتی گراد از بین می‌رود و سه ماه طول می‌کشد که میوه تولید کند. 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”6320″ img_size=”” alignment=”center” css_animation=”fadeInDown”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

روند کاشت

از گلدان های آماده که با خاک استاندارد خوب پر شده اند برای کاشت گوجه ‌فرنگی استفاده کنید. همچنین می‌توانید از سینی های نشا که چندین خانه دارند استفاده نمایید و آن را با یک خاک مناسب پر کنید. در حالت ایده آل می‌توان از یک گلدان ۸ تا ۱۰ سانتی‌متری استفاده کنید تا ریشه نهال ها بتوانند به راحتی گسترش پیدا کنند.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

مراحل کاشت بذر گوجه فرنگی عبارتند از:

۱ – گلدان ها را با یک خاک خوب پر کنید و ۱٫۵ سانتی متر از بالای گلدان را خالی بگذارید. هر یک از بذرها را در وسط گلدان بکارید در صورت امکان در هر گلدان دو بذر بکارید، چون احتمال دارد یکی از بذرها جوانه نزنند. در صورتی که هر دو بذر جوانه زدند، نهال ضعیف تر را حذف کنید.

۲ – بذرها را با لایه نازکی از خاک به اندازه ۶ میلی متر بپوشانید و با انگشتان خود خاک را فشار دهید. دانه باید به خوبی با خاک در تماس باشد تا جوانه بزند.

۳ – هر زمان که احساس کردید قسمت بالایی خاک خشک شده است به آرامی به خاک آب دهید و آن را مرطوب کنید. از خیس کردن خاک اجتناب کنید زیرا باعث فاسد شدن بذر می‌شود.

گلدان ها باید در یک پنجره آفتابی قرار بگیرند و حداقل روزی ۴ ساعت نور مستقیم خورشید دریافت کنند، اگر نور خورشید بیشتر باشد بهتر خواهد بود. در صورتی که درجه حرارت بالا باشد جوانه زنی بذر گوجه ‌فرنگی سریع تر انجام خواهد شد. دمای محیط را طوری تنظیم کنید که بیشتر از ۱۵ درجه سانتی گراد باشد. می‌توانید از تشک های حرارتی استفاده کنید و گلدان ها را بر روی آن قرار دهید و یا از حرارت لامپ برای سرعت بخشیدن به جوانه زنی استفاده نمایید. یک روش ساده این است که گلدان را با پلاستیک روشن پوشاند تا زمانی که خاک در طول روز از نور خورشید گرما دریافت می‌کند بتواند آن را حفظ کرده و در شب نیز از گرمای خود استفاده کند.

یک نکته اساسی در ارتباط با پوشاندن گلدان با پلاستیک وجود دارد زمانی که بذر جوانه می‌زند شما باید بلافاصله پلاستیک را از روی گلدان بردارید. در غیر این صورت عفونت های قارچی در گیاه تکثیر می شود و باعث مرگ گیاهچه می‌شوند. زمانی که گیاه دچار عفونت قارچی شود بر روی برگ ها لکه های قهوه ای و خاکستری ایجاد می‌شود و خیلی زود گیاه از بین می‌رود. مرگ گیاهچه یکی از بزرگترین مشکلات نهال گوجه فرنگی است.

بنابراین در طول مراحل ابتدایی سعی کنید که گیاه در معرض گردش هوای خوبی قرار داشته باشد. هر از گاهی پنجره را باز کنید تا هوای اتاق گردش داشته باشد (این کار را باید زمانی انجام دهید که دمای خارجی با دمای داخلی تفاوت زیادی نداشته باشد و باعث تغییر درجه حرارت داخلی نشود).

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_single_image image=”6363″ img_size=”300*300″ alignment=”center” css_animation=”fadeInDown” label=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”none”]

مرحله دوم: انتقال نهال های گوجه‌فرنگی به محیط خارجی

مقاوم کردن نهال ها

معنای مقاوم کردن، نهال های گوجه ‌فرنگیاین است که آن ها را به تدریج با محیط خارجی عادت دهیم. این کار حدوداً ۱۰ روز طول می‌کشد. برای این که نهال گوجه‌ فرنگی به محیط جدید خو پیدا کند. ممکن است کمی طول بکشد.

۱ – یک مکان امن که در معرض نور مستقیم خورشید و باد نباشد پیدا کنید و نهال ها را در آن جا قرار دهید. می‌توان نهال ها را در کنار یک دیوار قرار داد.

۲ – نهال های گوجه ‌فرنگی را هر روز به مدت چند ساعت در یک مکان امن قرار دهید.

۳ – نهال ها را دوباره به محیط داخلی برگردانید.

۴ – در روز دوم نهال ها را به مدت بیشتری در محیط خارجی قرار دهید.

۵ – هر روز نهال ها را به مدت بیشتری در محیط خارجی بگذارید و بعد به محیط داخلی بیاورید، کم کم آن ها را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید.

۶ – بعد از گذشت ۵ یا ۶ روز نهال ها را در محیط خارجی بگذارید و آن ها را برای چهار یا پنج روز رها کنید. به تغییرات آب و هوایی توجه کنید و در صورت وجود خطر سرمازدگی نهال ها را به داخل برگردانید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”none”]

آماده سازی خاک برای کاشت گوجه‌ فرنگی

در خاک های گرم تر، گوجه ‌فرنگی رشد سریعی دارد. گوجه ‌فرنگی خاک های غنی با زهکشی خوب را ترجیح می‌دهد و حداقل به روزی ۸ ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارد.

۱ – با استفاده از ماشین شخم زنی و یا چنگک خاک را تا عمق ۲۰ سانتی متری نرم کنید.

۲ – یک لایه ۵ تا ۷ سانتی متری کمپوست بر روی خاک گسترش دهید و آن را کاملا با خاک مخلوط نمایید.

۳ – با استفاده از چنگک یک تپه ای از خاک به عرض ۱۲۰ سانتی متر درست کنید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

کاشت نهال های گوجه‌ فرنگی

زمانی که نهال گوجه ‌فرنگی به اندازه ۷ تا ۱۰ سانتی متر رسید و درجه حرارت در شب بالاتر از ۱۰ درجه سانتی گراد باشد، نهال آماده انتقال به زمین خواهد بود.

۱ – یک گودال که چند سانتی متر عمیق تر از گلدان گوجه ‌فرنگی باشد، در محل کاشت حفر کنید. فاصله بین نهال ها با توجه به نوع گوجه ‌فرنگی ۷۵ تا ۱۵۰ سانتی مترمی باشد. هرچه گونه گوجه ‌فرنگی کوچک تر باشد این فاصله کمتر می شود. نهال ها را نباید بیش از حد به هم نزدیک کاشت، زیرا به گسترش بیماری کمک می‌کند.

۲ – هر کدام از نهال ها را به آرامی از گلدان بیرون آورید.

۳ – نهال ها در بالاترین قسمت زمین باید کاشته شوند. این کار باعث می‌شود گوجه‌ فرنگی در برابر خشکی و باد مقاوم شود.

۴ – بعد از کاشت، خاک اطراف نهال را با دست فشار داده و سپس آبیاری انجام دهید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6331″ img_size=”” alignment=”center” css_animation=”fadeInDown”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_text_separator title=”نکات” color=”green” border_width=”3″ el_width=”80″ element=”h2″][vc_column_text]

– PH مناسب برای رشد گوجه ‌فرنگی ۶ تا ۶٫۸ می‌باشد. شما می‌توانید PH خاک را با استفاده از کیت های خانگی تست کنید و یا یک نمونه از خاک را به آزمایشگاه ببرید تا PH دقیق را مشخص کنند. در صورتی که خاک بیش از حد اسیدی است به خاک آهک اضافه کنید و اگر خاک قلیایی می‌باشد به آن گوگرد اضافه نمایید تا PH خاک به سطح مناسب برسد. رساندن PH خاک به سطح مناسب ممکن است مدت زیادی طول بکشد. بنابراین بهترین زمان برای اصلاح خاک چند ماه قبل از کاشت می‌باشد.

– در صورتی که در سال گذشته در یک مکان گوجه ‌فرنگی کاشته اید. برای جلوگیری از ایجاد بیماری ها و جذب آفات، نهال ها را در سال جدید در یک منطقه متفاوت بکارید.

– بعد از اینکه خاک را برای کاشت آماده کردید، چند هفته قبل از کاشت خاک را با مالچ پلاستیکی سیاه بپوشانید تا خاک گرم شود. دمای هوا ممکن است در شب بالاتر از ۱۰ درجه سانتی گراد باشد اما همیشه دمای خاک سردتر از دمای هوا است. پلاستیک سیاه در طول روز گرما را از خورشید دریافت می‌کند و آن را به خاک منتقل می‌نماید. بعد از اینکه نهال ها به زمین منتقل شدند گرما را دریافت می‌کنند. در مناطقی که فصل رشد کوتاه است شما می‌توانید پلاستیک ها را چند هفته بعد از کاشت بر روی خاک رها کنید و نهال ها را از طریق شکاف های کوچک در میان پلاستیک ها در زمین قرار دهید.

– اضافه کردن کمپوست در زمان کاشت برای گوجه‌ فرنگی لازم است. ولی اضافه کردن یک کود مناسب برای یک شروع قوی بسیار عالی می‌باشد. بهترین کود در زمان کاشت پودر استخوان است که دارای فسفر بالایی می‌باشد و باعث تشویق رشد ریشه می‌شود. چند هفته بعد از کاشت کودهای حاوی نیتروژن بالا مانند پودر خون و امولسیون ماهی بر روی خاک اضافه کنید. تا رشد رویشی تشویق شود.

– هر زمان که احساس کردید ۲٫۵ تا ۵ سانتی متر از سطح خاک خشک شده است آبیاری انجام دهید. زمانی که هوا خیلی گرم است ممکن است مجبور شوید هر روز آبیاری را انجام دهید. ۳ یا ۴ هفته بعد از کاشت یک لایه ۵ تا ۷ سانتی متری مالچ در اطراف گیاهان اضافه کنید. تا از رشد علف های هرز جلوگیری شود و خاک نیز مرطوب بماند.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6341″ img_size=”” alignment=”center” css_animation=”fadeInDown”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]