خاک و زمین مناسب برای کشت زعفران

کشت زعفران

خاک و زمین مناسب برای کشت زعفران یکی از مهم ترین عواملی است که باید آن را مورد بررسی قرار داد. آنالیز آب و خاک زمین کشاورزی هنگام انتخاب زمین جهت کشت زعفران ، یکی از مهم‌ترین قسمت‌های کاشت زعفران است. چرا که با انتخاب زمین مناسب از نظر آب و خاک به بیشترین بازده ممکن از مزرعه دست پیدا خواهید کرد و زحمات شما به بهترین شکل ممکن به ثمر خواهد نشست.

آنالیز خاک برای کشت زعفران چقدر اهمیت دارد؟

زعفران با اینکه گیاه بسیار کم‌توقعی است اما مانند هرگیاه دیگری نیاز به برخی از مواد آلی، معدنی، سولفور، پتاسیم و نیتروژن دارد. وجود این مواد در آب و خاک با چشم قابل تشخیص نیست و این لزوم آزمایش و بررسی آب و خاک را توجیه می‌کند.

هم‌چنین بررسی میکروبی به طور خاص در منابع آب مورد استفاده جهت کاشت زعفران بسیار مهم است، چراکه بیماری‌ها در کمین مزرعه شما هستند.

از سوی دیگر پیاز زعفران شما ۵ تا ۷ سال در خاک خواهد ماند و این کاملا منطقی است که از همه لحاظ زمین مورد نظر را بررسی کرده باشید. پیاز زعفران شما سرمایه اصلی شماست که هرساله با تولید مثل افزایش پیدا می‌کند.

این بدیهی است که با افزایش کیفیت زمین می‌توانید سرمایه‌تان را به مقدار مطلوبی افزایش دهید و از آسیب‌های احتمالی به پیاز‌ها جلوگیری کنید.

خاک و زمین مناسب برای کشت زعفران

نمونه برداری و آنالیز 

نمونه برداری جهت آنالیز خاک و زمین مناسب برای کشت زعفران را به دو روش می‌تواند انجام شود:

  1. نمونه برداری به وسیله خودتان

که در این صورت باید از جزئیات نمونه برداری آگاهی داشته باشید بطوریکه بدانید از چه عمقی و در چه محلی و چه مقداری آب و خاک را برداشته و به آزمایشگاه مربوطه انتقال دهید.

در این مورد می‌توانید از مسئولین آزمایشگاه راهنمایی‌های لازم را بگیرید.

  1. نمونه برداری به وسیله کارشناس آزمایشگاه

    چه خاکی مناسب کشت این گیاه است؟

    به طور کلی خاکی مناسب کشت زعفران است که به میزان ۳۰درصد سنگ‌ریزه و رس و به میزان ۳۰درصد نیز دارای سیلت باشد یعنی همان نسب ۱ به ۳ رعایت شود. این شرایط بهترین نوع خاک برای کشت زعفران است که به آن (لومی-شنی) می‌گویند.

     

    خاک و زمین مناسب برای کشت زعفران

    افت سبک خاک به دلیل کاهش فشردگی و مقاومت و هم چنین به وجود آمدن گردش هوای مناسب باعث افزایش رشد پیاز زعفران و در نتیجه افزایش تعداد گل‌ها خواهد شد. زعفران در زمین‌هایی که دارای قلوه‌سنگ یا علف‌هرز و یا مواد آلی پوسیده نشده باشد به خوبی رشد نخواهد کرد.

    همچنین زعفران در خاک‌های دارای کلسیم یا آهک و دارای میزان مناسبی از مواد آلی بهتر به عمل می‌آيد. خاک‌های بسیار غنی از لحاظ معدنی و آلی برای رشد زعفران مناسب نیستند چراکه باعث افزایش رشد رویشی نسبت به رشد زایشی خواهند شد و بازده محصولات کاهش خواهد یافت.

    علف هرز زمین 

    علف‌های هرز با گیاه زعفران در استفاده از منابع غذایی و نور رقابت می‌کنند ودر هنگام برداشت زعفران نیز مزاحمت‌هایی را ایجاد ‌می‌کنند. از طرف دیگر علف‌های هرز میزبان آفت ها و حشرات هستند. پس علف‌های هرز را جدی گرفته و از وجین کردن مزرعه خود غافل نشوید.

    آنالیز PH

    در مورد گیاه زعفران خاکی مناسب است که دارای اسیدیته خنثی یا متمایل به قلیایی باشد. بهترین PH در محدوده 6 تا 7 قرار دارد ولی تا 8.5 قابلیت تحمل دارد.

    این شرایط بهترین وضعیت برای کشت زعفران می‌باشد.

    آنالیز EC (املاح خاک)

    میزان املاح خاک هر چه به صفر نزدیک‌تر باشد بهتر است و به طور کلی باید زیر ۳۰۰۰ باشد. به شکلی که خاک به هیچ وجه نباید شور باشد. میزان املاح و الکترولیت خاک هرچه کمتر باشد برای کاشت زعفران ایده‌آل‌تر است.

    در نتیجه 

    از این اولین و مهم‌ترین گام قبل از کاشت زعفران غافل نشوید تا بتوانید بازدهی بسیار خوبی از مزرعه زعفران خود بگیرید و بدانید که سرمایه شما پیاز‌های زعفران شما هستند که قرار است در این خاک رشد کنند و زیاد شوند

    پس به اندازه‌ی کافی در انتخاب زمین دقت کنید. و هم‌چنین بدانید با وجود تمام مشکلات و خطرات با انجام چند گام ساده و ابتدایی می‌توانید مزرعه‌ای سالم و پربار داشته باشید.

    این درست است که بسیاری از شما سال‌های طولانی است که کشاورزی می‌کنید و با یک نگاه به زمین همه چیز را در مورد زمین خواهید فهمید. بله قطعا همین طور است اما برخی چیزها در ظاهر مشخص نیست و مقدار بسیار کمی از آن برای گیاه نیاز است و اگر نباشد بازدهی زعفران کاهش ‌می‌یابد پس از آنالیز آب و خاک مزرعه خود غافل نشوید.